Mołdawia w 4 dni. Trasą najlepszych lokalnych alkoholi
Zachwyć się nie tylko architekturą Kiszyniowa, ale także oddalonymi od miejskiego zgiełku lasami wyżyny Kodry. Nade wszystko jednak powinieneś spróbować alkoholi wyprodukowanych w jednej z największych winiarni na świecie.
Kiszyniów
W pierwszy dzień pobytu w Mołdawii warto wybrać się na spacer malowniczymi uliczkami Kiszyniowa. W mieście znaleźć można wiele muzeów, galerii sztuki oraz różnobarwnych jarmarków.
Cricova

Cricova to oddalone od Kiszyniowa o 15 kilometrów niewielkie miasteczko, w którym mieści się jedna z największych winnic na świecie. W trakcie jej zwiedzania warto skosztować tradycyjnych mołdawskich trunków znanych z wyjątkowego smaku oraz aromatu.
Căpriana i Hincu
Będąc w Mołdawii nie możesz ominąć słynnego klasztoru prawosławnego w Căprianie (około 40 kilometrów od Kiszyniowa), którego powstanie datuje się na rok 1429. Jeszcze tego samego dnia warto wybrać się również do wybudowanego w 1678 roku prawosławnego klasztoru w leżącym nieopodal Hincu. Oba zachwycają niepowtarzalną architekturą.
Milestii Mici
Przed wyjazdem z kraju odwiedź jeszcze koniecznie winiarnie w Milestii Mici. W tej leżącej 18 kilometrów od Kiszyniowa wiosce znajduje się piwnica z największą w Europie kolekcją win - na półkach stoi około 2 milionów butelek tego wyjątkowego trunku! Nic zatem dziwnego, że Milestii Mici znalazło się nawet w Księdze Rekordów Guinessa.
Zaloguj się
Skomentuj