To pierwszy w historii Dolnego Śląska festiwal, podczas którego znawcy historycznych potraw i smaków zbiorą się w jednym miejscu, żeby odtwarzać i serwować tajemnicze i - często ekstrawaganckie - dania z przeszłości.
Polacy coraz częściej tropią to, co smaczne zarówno w Polsce, jak i za granicą. Turyści interesują się także historią, ale oprócz wizyt w zabytkach, chcą jeszcze spędzić czas poznając lokalne zwyczaje, produkty regionalne, zasmakować czegoś zupełnie nowe. Właśnie turystyka kulinarna – zdaniem specjalistów – to coraz popularniejszy trend w polskiej i światowej turystyce. Jeżeli opowieści o kuchni połączyć z historią, powstaje niezwykle atrakcyjna oferta. Stąd pomysł na Twierdzę Smaków – Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej. Odtwarzanie dawnych potraw nie jest łatwe, ale przez to fascynujące. Zamek Czocha to jeden z najpiękniejszych zamków w Polsce. Zapraszamy!
W programie festiwalu m.in.:
- wyjątkowe historyczne menu w zamku Czocha. Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu – przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich,
- warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci Julki Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior,
- osiemnastowieczna rekonstrukcja strusiego jaja Benedykta Beniowskiego. Melchior Wańkowicz skutecznie nabrał na tę dziwaczną potrawę swoich gości,
- kurczak we flaszy, czyli jedno z najdziwniejszych dań średniowiecza,
- warsztaty rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru, wspólne pieczenie pierników
- kodeks dyplomatyczny dla początkujących – czyli warsztaty Joanny Mireckiej o eleganckim zachowaniu przy stole, trudnych potrawach, sztućcach oraz o tym, do czego przydają się koce.
- kuchnia rycerska ze kutasami, czyli średniowiecznymi hot-dogami, abulasta – jajecznicą na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią
- rosyjska kuchnia polowa Wielkiej Wojny 1914-1918 z nalewkami i samowarami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie: solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną,
- Sarmaci prezentują: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami ze słoniny, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Przez trzy dni z uczestnikami festiwalu spotykać będą się znawcy dawnej kuchni, którzy opowiedzą o tajemnych recepturach, przybliżą antyczne wybryki kulinarne, zabiorą nas w czasy Zagłoby, opowiedzą o najsłynniejszych lodach Dolnego Śląska.
Mamy również konkurs na dolnośląskie ciasto historyczne – do wygrania 1000 złotych i miejsce w zamkowej karcie dań!
Organizatorzy: Fundacja Joanny Lamparskiej na Rzecz Ochrony Dziedzictwa Kulturowego „Projekt Historia”, Zamek Czocha.
Zaloguj się
Skomentuj